päättyneet hankkeet

YHTEYS-HANKE

Hanke tarjosi puhelimen välityksellä tulkattua akuuttia psykososiaalista tukea, neuvoa, palveluohjausta sekä asiointiapua. Kohderyhmänä olivat kielimuurin takana olevat maahanmuuttajat, jotka tarvitsivat neuvontaa sekä tulkkausta asioidensa hoitamiseen.

Hankkeen tarkoituksena oli hätätilanteen sekä vakavan syrjäytymisriskikierteen katkaiseminen vaikeassa asemassa olevissa etnisesti ja sosiaalisesti käpertyneissä maahanmuuttajaperheissä- sekä ryhmissä. Hankkeen avulla pyrittiin vahvistamaan asiakkaiden omaa ääntä sekä tukemaan heidän toimijuuttaan yhdessä muiden viranomaisten ja asiantuntijoiden kanssa.

Hanke sai rahoituksen STEA:lta ja palveli asiakkaita ajalla 2021-2023.

 
 

JALKAUTUVA KORONANEUVONTA

Kide-säätiö toteutti marraskuusta 2020 lähtien kevääseen 2022 Helsingin kaupungin toimeksiannosta toteuttanut jalkautuvaa monikielistä koronaneuvontaa eri puolilla Helsinkiä.

Hankkeen tavoitteena oli välittää asiallista tietoa rokotuksista rokotuskannatettavuuden parantamiseksi.

 

Polku omaan elämään (POE)

POE-hankkeessa Kide-säätiö kehitti työelämään tutustumisen jaksoa eli TETtiä. TET tavoittaa kaikki Suomen yläkouluikäiset nuoret ja on tärkeä osa työpaikkojen ja oppilaitosten välistä yhteistyötä.

Nuorille tarjottiin TET-jaksoihin valmistautumisen yhteydessä uudenlaisia mahdollisuuksia tunnistaa itselleen tärkeitä asioita ja arvoja sekä löytää omia vahvuuksia ja intohimon kohteita. Tavoitteena oli, että kaikkien ikäluokan nuorten, myös hauraassa asemassa olevien nuorten, mahdollisuus löytää suunta elämälle vahvistuu.

Koulujen ja työpaikkojen tueksi syntyi koulutusmateriaalia, joka kehittyi luokka ja koulu kerrallaan, ja jota hyödynnettiin valtakunnallisesti. Hanke toteutettiin Antti ja Tytti Penttilän rahaston tuella vuosina 2018-2021.

Yhteistyökumppanit:

 

Yhteys voittaa

Hanke eliminoi koronaepidemian vakavia vaikutuksia vaikeassa asemassa olevissa maahanmuuttajaperheissä Helsingin Kontulassa ja Vantaalla. Keskeisenä palvelumuotona oli etäpalveluna tuotettava psykososiaalinen tuki. Muina työmuotoina olivat epidemiarajoitusten mukainen lasten liikunta- ja retkeilytoiminta.

Hanke käytti kielimuurin murtavaa uutta palvelua, joka perustui mobiiliteknologiaan. Túlka -sovellus yhdistettynä ammattilaisten palveluohjausosaamiseen avasi osallisuuden ja avun suurimmassa syrjäytymisvaarassa oleville perheille. Tulkattu, ajaton, matalan kynnyksen yhteydenottomahdollisuus toi esiin asiakkaan todellisen palvelutarpeen sekä korosti asiakkaan ääntä ja persoonaa.

Akuuttiin tarpeeseen muotoiltu hanke sai rahoituksensa STEA:lta ja palveli asiakkaita ajalla kesäkuu 2020-joulukuu 2020.

 

TULEVAISUUSKIIHDYTTÄMÖ-HANKE 

Kide-säätiön ja Espoon kaupungin hankkeessa luotiin uudenlainen rinnalla kulkemisen malli haastavassa elämäntilanteessa oleville maahanmuuttajataustaisille espoolaisille nuorille aikuisille. Hanke tarjosi nuorelle henkilökohtaisen valmentajan, joka vahvistaa kiinnittymistä lähialueen palveluihin ja yhteiskuntaan ja tukee opintojen loppuun saattamisessa tai työllistymisessä. Kaupunki ohjasi hankkeeseen Omnian aikuisten perusopetuksen opiskelijoita.  

Hankkeessa pilotoitiin uudenlaista käyttöliittymää, joka toi yhteen sosiaali- ja terveystoimen sekä maahanmuuttajapalvelut, sivistystoimen, Ohjaamoverkoston sekä Omnian aikuisten perusopetuksen. Kide-säätiö palkkasi hankkeeseen kokeneen valmentajan, joka kehitti mallia yhteistyössä osallistujien ja kaupungin toimijoiden kanssa. Hankkeen pilottivaihe rahoitettiin Espoon kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnan avustuksella vuonna 2019. Toiminta Espoossa jatkuu osana STEAn rahoittamaa Toivoa tulevaisuuteen -hanketta.  

VASTUULLINEN TET-KOKEILU

Kide-säätiö toteutti Vastuullinen TET -kokeilun osana Sitran kaikkien aikojen ensimmäistä tulevaisuuslaboratoriota Sitra Labia, joka käynnistyi keväällä 2019. Teemana oli lasten ja nuorten eriarvoistuminen.  

Vastuullinen TET -kokeilu taklasi yhdessä tunnistettua ongelmaa. Työ- ja oppimisympäristöjen muuttuessa yhä useampi nuori kokee, että työelämän osaamisvaatimukset ovat nyt ja erityisesti tulevaisuudessa kohtuuttoman suuria. Kokeilussa lähdettiin yhteistyössä 
nuorten kanssa kehittämään mallia, jonka tuella nuoren ensimmäinen työelämäkokemus olisi positiivinen ja nuori suhtautuisi luottavaisemmin tulevaisuuteensa.  

Vastuullinen TET -mallia testattiin kokeilussa, johon osallistui 15 oppilasta Laajasalon peruskoulusta, Maunulan yhteiskoulusta ja Helsingin matematiikkalukiosta sekä seitsemän työnantajaa. Kokeilukumppanina toimi ohjelmistotalo Tiitus. Hankkeen materiaalit koottiin Kide-säätiön nettisivuille, ja ne ovat vapaasti kaikkien käytettävissä osoitteessa: www.kidesaatio.fi/vastuullinentet

MAAHANMUUTTAJISTA KOODAREITA -KOULUTUSPROJEKTI 

Työllistyminen ja kiinnittyminen osaksi yhteiskuntaa ovat Suomeen tulleiden pakolaisten ja maahanmuuttajien suurimpia haasteita. Kide-säätiö halusi tukea nuorten pääsyä työelämään tarjoamalla heille korkeatasoista ohjelmistokehittämisen koulutusta. Ohjelmistokehittäjistä eli koodareista on pulaa työmarkkinoilla, joten työllistymisnäkymät ovat erinomaiset. Kide-säätiön tuella koodarikoulutukseen osallistui viisi Toivoa tulevaisuuteen -hankkeen nuorta. Koulutus sisälsi lähiopetusta sekä työhön liittyvää harjoittelua.

Koulutusprojekti toteutettiin yhteistyössä Integrify Oy:n kanssa. Integrify tarjoaa maahanmuuttajille huipputason koulutusta, suoran väylän työelämään ja työnantajille kysyttyä osaamista. Toimintakonsepti on palkittu mm. Vuosisadan rakentajat -kilpailussa ja se oli mukana Sitran Ratkaisu 100 -kilpailun finaalissa.

VOIMAA ELÄMÄÄN -HANKKEEN SEURANTA TURUN YLIOPISTON KANSSA 

Hankkeen avulla säätiö seurasi karateharjoittelun vaikutuksia lapsen neuropsykiatriseen oireiluun ja kuntoutumiseen.  

NAISET JA TYTÖT LUOTTAMUSTA RAKENTAMASSA 

Naisilla on merkittävä rooli perheissä ja yhteisöissä tiedon ja taitojen välittäjänä ja perheen hyvinvoinnin edistäjinä. Hankkeen tavoitteena oli luottamuksen rakentaminen hankalassa elämäntilanteessa olevien perheiden ja viranomaisten välille sekä nuorten ja vanhempien keskusteluyhteyden tukeminen. Hankkeessa tuettiin maahanmuuttajataustaisten naisten asiantuntijuuden kasvua ja osallisuutta väkivaltaisen radikalisaation ennalta ehkäisyssä.  

Hanke toteutettiin yhteistyössä Kirkon Ulkomaanavun kanssa ja naiset osallistuivat mm. Marttojen järjestämille kokkauskursseille.