SÄÄTIÖN TARKOITUS

Kide-säätiön sääntöjen mukaan vahvistamme ihmisarvoisen elämän edellytyksiä ja ihmisten osallisuutta sekä edistämme sosiaalieettistä vastuuta yhteiskunnassa.  

TUKEA ELÄMÄÄN JA APUA HÄTÄÄN

Kide-säätiö on toiminnallinen ihmisoikeusjärjestö. Siksi reaktiomme ovat konkreettisia. Uusi hanke alkaa, jos havaitsemme ihmisarvoisen elämän edellytysten olevan uhattuina. Asetumme ammattimaisella työotteella niiden rinnalle, joiden asema yhteiskunnassa on hauras, hätä on suurta eikä tarvittavaa apua ole löytynyt. Tuemme asiakasta tekemällä laajaa verkostoyhteistyötä muiden auttajatahojen kanssa. Seuraamme koko ajan yhteiskunnan kehitystä ja avun tarvetta. Työmme muovautuu muuttuvien tarpeiden ja inhimillisen hädän ohjaamana.  

TOIMINTAMME TAVOITE

Kide-säätiö ei tavoittele itsetarkoituksellista kasvua tai pysyviä asiakkaita. Arvostamme korkeatasoista palvelujärjestelmäämme ja koemme onnistuneemme, kun asiakkaamme tiedostavat oikeutensa, kokevat luottamusta suomalaiseen yhteiskuntaan ja pystyvät itse järjestämään julkisen palvelujärjestelmän tuen ongelmiinsa. Uskomme, että sympaattinen apu hädänalaiselle etnisestä taustasta, kulttuurista, uskonnosta ja persoonallisista piirteistä riippumatta vahvistaa reilua ja moniarvoista yhteiskuntaa, johon kuuluminen on ilo. 

KÄYTÄNTÖ  

Teemme käytännön työtä perheiden ja etnisten yhteisöjen parissa. Järjestämme tarvittavaa apua kielimuurien takana oleville, tarjoamme psykososiaalista tukea ja palveluneuvontaa, valmennamme erityislapsia ja muita asiakkaitamme, järjestämme välivuokrausasuntoja kodittomille sekä autamme työpaikan ja koulutuspolun järjestämisessä. Tarvittaessa otamme käyttöön uutta teknologiaa, teemme yhteistyötä tutkijoiden kanssa ja luomme uusia palvelumalleja.  

Toimintaamme tukevat Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA sekä Helsingin ja Vantaan kaupungit. 

HALLITUKSEN ESIPUHE VUODEN 2024 TOIMINTASUUNNITELMAAN

Kide-säätiön kahdeksatta toimintavuotta leimaavat armottomat sodat Ukrainassa ja Gazassa. Muiden käynnissä olevien sotien ohella nämäkin sodat aiheuttavat valtavaa inhimillistä kärsimystä. Samalla ihmisoikeusetiikan ja kansainvälisen oikeuden absoluuttiset periaatteet murskautuvat hyökkääjien perustellessa ihmisoikeusrikoksia historiassa kokemillaan vääryyksillä. Absoluuttiset periaatteet ovat kuitenkin historiattomia. Mikään menneisyyden tapahtuma, ei edes itse koettu ihmisoikeusloukkaus, oikeuta sotarikoksiin tai kostoon ihmisoikeuksia loukaten.

Sotien heijastukset vyöryvät konkreettisena hätänä Kide-säätiön toiminta-areenalle Suomeen. Kide-säätiö kohtaa tämän hädän yksittäisten ihmisten ja perheiden elämässä. Tilanne on erityisen repivä Suomessa olevassa palestiinalaisdiasporassa, josta yhä useampi hakee apua Kide-säätiöltä. Vaarana on, että koston logiikka valtaa myös sodan rikkoman ihmisen ja jännite purkautuu väkivaltana suomalaisessa yhteiskunnassa.

Kide-säätiö ei pysty lopettamaan kansojen sotia, mutta yksittäisen ihmisen koston logiikka voidaan katkaista auttamalla ihmistä hänen hädässään. Samalla edistetään yhteiskunnallista turvallisuutta rakentamalla yhteyttä suomalaisen yhteiskunnan ja sellaisten henkilöiden välillä, jotka osattomuudesta, turvattomuudesta, koetuista pettymyksistä, psyykkisestä oireilusta, kielimuureista tai viranomaiskammosta johtuen suhtautuvat vihamielisesti suomalaiseen yhteiskuntaan.

Avain on luottamus. Vain luottamusta syventämällä lähennetään ihmisiä toisiinsa sekä yhteiskuntaan ja sen palveluihin. Samalla rikollisen ja väkivaltaisen käyttäytymisen riski pienenee.

Käytännön toimijana Kide-säätiö vahvistaa ammattimaista työtään maahanmuuttaja-asiakkaittensa ja suomalaisen yhteiskunnan välisenä välittäjänä, tulkkina ja vastavuoroisen ymmärryksen syventäjänä. Erityisenä kohderyhmänä vuonna 2024 ovat Suomessa oleskelevat, vakavia traumoja kokeneet nuoret palestiinalaiset, joiden läheiset taistelevat elämästään Gazassa ja Jordanjoen länsirannalla. Avun ulottaminen heihin turvaa samalla yhteiskunnallista vakautta Suomessa.

Lisäksi Kide-säätiö voi kesken toimintavuoden käynnistää toimia sotaa Suomeen paenneiden ukrainalaisten kotikuntiin siirtymisen tukemiseksi.

Monikulttuurisen ihmisoikeustyön rinnalla Kide-säätiön toisena kärkitoimintona on työ sellaisten perheiden tukemiseksi, joissa on neuroepätyypillisiä lapsia, jotka oireilunsa vuoksi eivät pääse osalliseksi kehittävästä harrastustoiminnasta. Kide-säätiö on saavuttanut perheiden parissa laajaa luottamusta, jonka seurauksena jatkuvasti kasvava määrä lapsia osallistuu kuntoutumisennustetta parantavaan karatevalmennukseen korkeatasoisten valmentajien johdolla vanhempien nauttiessa kahvihetkestä Kide-säätiön vertaiskahvilassa.

Paavo Voutilainen, pj

Liisa Rumpunen, vpj 

Emma Guillaume, jäsen

Minna Saarnivaara, jäsen 

Juha Ollikainen, jäsen