SÄÄTIÖN TARKOITUS
Kide-säätiön sääntöjen mukaan vahvistamme ihmisarvoisen elämän edellytyksiä ja ihmisten osallisuutta sekä edistämme sosiaalieettistä vastuuta yhteiskunnassa.
TUKEA ELÄMÄÄN JA APUA HÄTÄÄN
Kide-säätiö on toiminnallinen ihmisoikeusjärjestö. Siksi reaktiomme ovat konkreettisia. Uusi hanke alkaa, jos havaitsemme ihmisarvoisen elämän edellytysten olevan uhattuina. Asetumme ammattimaisella työotteella niiden rinnalle, joiden asema yhteiskunnassa on hauras, hätä on suurta eikä tarvittavaa apua ole löytynyt. Tuemme asiakasta tekemällä laajaa verkostoyhteistyötä muiden auttajatahojen kanssa. Seuraamme koko ajan yhteiskunnan kehitystä ja avun tarvetta. Työmme muovautuu muuttuvien tarpeiden ja inhimillisen hädän ohjaamana.
TOIMINTAMME TAVOITE
Kide-säätiö ei tavoittele itsetarkoituksellista kasvua tai pysyviä asiakkaita. Arvostamme korkeatasoista palvelujärjestelmäämme ja koemme onnistuneemme, kun asiakkaamme tiedostavat oikeutensa, kokevat luottamusta suomalaiseen yhteiskuntaan ja pystyvät itse järjestämään julkisen palvelujärjestelmän tuen ongelmiinsa. Uskomme, että sympaattinen apu hädänalaiselle etnisestä taustasta, kulttuurista, uskonnosta ja persoonallisista piirteistä riippumatta vahvistaa reilua ja moniarvoista yhteiskuntaa, johon kuuluminen on ilo.
KÄYTÄNTÖ
Teemme käytännön työtä perheiden ja etnisten yhteisöjen parissa. Järjestämme tarvittavaa apua kielimuurien takana oleville, tarjoamme psykososiaalista tukea ja palveluneuvontaa, valmennamme erityislapsia ja muita asiakkaitamme, järjestämme välivuokrausasuntoja kodittomille sekä autamme työpaikan ja koulutuspolun järjestämisessä. Tarvittaessa otamme käyttöön uutta teknologiaa, teemme yhteistyötä tutkijoiden kanssa ja luomme uusia palvelumalleja.
Toimintaamme tukevat Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA sekä Helsingin ja Vantaan kaupungit.
HALLITUKSEN ESIPUHE VUODEN 2025 TOIMINTASUUNNITELMAAN
Kide-säätiön toimintavuotta 2025 leimaa edelleen vuoden 2023 lokakuussa alkanut sota Gazassa. Maantieteellisesti kaukaisen sodan heijastukset vyöryvät konkreettisena hätänä lähelle. Kide-säätiö ja sen työntekijät kohtaavat sodan seuraukset Suomessa olevien ja tänne sodan keskeltä saapuneiden palestiinalaisten huolena, kärsimyksenä, traumoina, katkeruutena ja vihana. Suomen poliittisiin linjauksiin pettynyt palestiinalaisdiaspora kasvaa ottaessaan vastaan sota-alueelta paenneita ihmisiä, joiden joukossa on perheitä ja lapsia.
Kide-säätiö virittää ihmisoikeustyönsä voimavarat siten, että yhä useampi palestiinalainen voi saada apua Kide-säätiöltä osana muutoinkin laajentuvaa ammattimaista työtä etnisten asiakkaitten ja suomalaisen yhteiskunnan välisenä välittäjänä, tulkkina ja vastavuoroisen ymmärryksen syventäjänä. Korkeatasoisen avun järjestämisen seurauksena luottamus suomalaiseen yhteiskuntaan syvenee, yhteiskunnallinen vakaus vahvistuu eikä paine purkaudu väkivaltana.
Kide-säätiön työn pääuomana on vaikuttava ammatillinen asiakastyö, joka toteutuu luottamuksellisissa asiakassuhteissa. Erityisesti perhe- ja yhteisötyö vahvistuvat vuonna 2025. Samalla Kide-säätiön asiakastyön yhteiskunnallisena tavoitteena on vastustaa kiihtynyttä segregaatio- ja rasismikehitystä. Kide-säätiön etnisten asiakkaiden yhteiskunnallisen tilanteen heikkenemisen vuoksi Kide-säätiö avaa tarkkaa viestintälinjaansa ihmisoikeuksien puolustamiseksi.
Etnisten ryhmien oikeuksien puolustamisen ohella Kide-säätiö asettuu käytännön asiakastyössään ja viestinnässään niiden perheiden ja lasten rinnalle, jotka neuroepätyypillisen oireilunsa tai muun syrjäyttävän syyn vuoksi eivät ole päässeet osalliseksi kehittävästä harrastustoiminnasta. Kide-säätiön kehittämän karatevalmennusmetodin ja sen ympärille luodun perheiden tukimallin ansiosta kasvava määrä lapsia saa mahdollisuuden osallistua kuntoutumisennustetta parantavaan ja yhteiskunnallista osallisuutta vahvistavaan harrastukseen.
Ihmisoikeustyön ja urheilun ennakkoluuloton yhdistäminen on luonut Kide-säätiölle ainutlaatuisen valmentaja- ja osaamiskeskittymän, johon nojautuen toimintoja laajennetaan ja monipuolistetaan. Samalla Kide-säätiö aktiivisesti edistää ihmisoikeuksia urheiluyhteisöissä.
Paavo Voutilainen pj. Liisa Rumpunen vpj.
Emma Guillaume Minna Saarnivaara Juha Ollikainen