Kide-säätiön Uutisarkisto

 
 

KIDE-SÄÄTIÖ JOULULOMALLA 22.12.2021

Kide-säätiö kiittää asiakkaitaan, yhteistyökumppaneitaan ja työntekijöitään kuluneesta vuodesta 2021. Toivomme kaikille oikein rauhaisia pyhäpäiviä, mukavaa lomaa ja onnellista uutta vuotta 2022!

Lisätietoa hankkeista:

Yhteys -hanke aukeaa taas 3.1.2022.

Voimaa elämään -hankkeen karatetreenit jatkuvat koronatilanteen salliessa 12.1.2022.

Kotona Kontulassa hanke aloittaa tammikuussa 2022, lisätietoa tulee myöhemmin.

Jatkamme ilolla yhteistyötä vuonna 2022!

 

HALLOWEEN JUHLAT KIDE-SÄÄTIÖLLÄ

Säätiö järjestää Halloween juhlat

Kaikenikäiset ovat tervetulleita tapahtumaan!

30.10.2021 klo 16->

Osoite: Kontulankaari 24

Saa pukeutua, tervetuloa!

 

UUTINEN 3.2.2021

Kide-säätiö on vastaanottanut avokätisen lahjoituksen Oy StoneAnt Ltd kosmetiikan maahantuontiyritykseltä. Lahjoitus sisälsi mm. urheilutarvikkeita, kuten juomapulloja ja urheilukasseja, jotka menivät Voimaa elämää -hankkeen karateharjoittelijoiden käyttöön. Lapset olivat erittäin innoissaan saadessaan korkeatasoisia urheiluvälineitä.

Lisäksi yritys lahjoitti säätiölle laadukkaita toimistokalusteita, kuten pöytiä, tuoleja, lipastoja sekä sohvan. Huonekalujen myötä Kontulassa sijaitsevat monipuoliset tilamme pystyvät yhä paremmin tarjoamaan turvalliset ja viihtyisät olosuhteet asiakastapaamisiin sekä muuhun toimintaan.

Kide-säätiön asiakkaat ja henkilökunta kiittävät saamastaan lahjoituksesta. Lahjoituksellaan Kide-säätiölle Oy StoneAnt Ltd tukee yhteiskunnallisesti arvokasta ihmisarvotyötä Pääkaupunkiseudulla.

UUTINEN 2.2.2021

KOTONA KONTULASSA -HANKE KÄYNNISTYNYT ALKUVUODESTA

Kide-säätiössä on käynnistynyt vuoden alussa Kotona Kontulassa -hanke. Hankkeen tavoite on vahvistaa akuutissa syrjäytymisvaarassa olevien kontulalaisten lapsiperheiden hyvinvointia ja osallisuutta yksilöllisellä varhaisvaiheen tuella. Perheille järjestetään erilaista toimintaa ja tarjotaan monipuolista arjen tukea, neuvontaa ja ohjausta. Tavoitteena on myös elävöittää ja lisätä yhteisöllisyyttä Kontulankaaren päätepysäkin alueelle. Hankkeeseen myönsi avustuksen Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta. Toimintaa kehitetään tiiviissä yhteistyössä Itäisen Helsingin lastensuojelun ja perhesosiaalityön sekä muiden alueen toimijoiden, kuten MLL Kontulan paikallisyhdistyksen kanssa.

UUTINEN 2.2.2021

YHTEYS VOITTAA -HANKE, KESÄKUU 2020 - JOULUKUU 2020

Kesäkuussa 2020 Stean akuutilla rahoituksella startannut Yhteys voittaa -hanke eliminoi koronapandemian vaikutuksia tarjoamalla tulkattua psykososiaalista etätukea. Hanke tavoitti satoja asiakkaita ympäri Vantaata ja Itä-Helsinkiä ja yhteyksiä muodostui kokonaisuudessaan yli tuhat. Tulka-sovelluksen mahdollistama kielimuurit murtava mobiiliteknologinen etätulkkauspalvelu sekä Kide-säätiön ammattitaitoinen palveluohjausosaaminen toi esiin asiakkaiden akuutin ja todellisen palvelutarpeen. Omankielinen tuki pysäyttää vieraskielisten vakavan syrjäytymiskierteen ja takaa marginaalisille ryhmille (esim. soranin-, bengalin- ja badinin- kielisille asiakkaille) mahdollisuuden hätätilanteen katkaisemiseen.

Etätukena tuotettu psykososiaalinen palvelu avasi mahdollisuuden osallisuuteen ja avuntarpeeseen etnisesti käpertyneille, syrjäytyneille sekä eristäytyneille maahanmuuttajaperheille. Samalla asiakkaiden etä- ja digiasiointitaidot karttuivat. Matalan kynnyksen yhteydenotot takasivat tuentarpeeseen vastaamisen oikealla hetkellä akuutisti ja tehokkaasti. 

Asiakkaat ovat hankkeen myötä oppineet erilaisia arjessa tarvittavia taitoja sekä toimijuutta yhteiskunnassa (esim. palvelujärjestelmän käyttö, hakemusten täyttö, itsenäinen toiminta esimerkiksitoimeentuloon liittyvissä hakemuksissa). Asiakkaiden yhteydenottojen keskeisimmät teemat muodostuivat taloudellisten ongelmien selvittämisestä, oleskelulupa-asioista, terveydenhuollon ajanvarauksista, koronaan liittyvistä ohjeistuksista (testiin hakeutuminen, karanteeniohjeistus), dokumenttitulkkauksesta sekä psykososiaalisesta tuentarpeesta. Yhteys voittaa -hankkeen ammattitaitoinen tiimi pureutui kulttuurisensitiivisellä ja ihmisarvoa painottavalla tavalla naisen aseman korostamiseen sekä yleiseen asiakkaiden perhedynamiikan parantamiseen. 

Hanke vakiintui osaksi moniammatillista verkostoa, jossa yhteistyötaho sekä asiakas ilmaisivat säätiötä kohtaan intensiivistä luottamusta. Asiakkailta sekä yhteistyökumppaneilta ja -viranomaisilta saatu palaute kiteyttää hyvin hankkeen tärkeän roolin ja vaikuttavuuden asiakkaiden sekä yhteistyökumppaneiden kannalta. Kiitos kaikille asiakkaille luottamuksesta ja yhteistyökumppaneille toimivasta yhteistyöstä erityisesti Vantaan sosiaalitoimessa.

Yhteys voittaa -konseptin pohjalta syntyneelle palvelulle on haettu rahoitusta STEA:lta, ja sen saadessamme aloitamme kolmen vuoden ”Yhteys” -hankkeen kolmessa eri kaupungissa Vantaalla, Espoossa ja Helsingissä.

UUTINEN 2.2.2021

YHTEISTYÖ MLL JA WB-PANTTEREIDEN KANSSA 

Kide-säätiö solmi laajat yhteistyösopimukset MLL Kontulan paikallisyhdistyksen ja koripalloseura WB-panttereiden kanssa. Yhteistyön aikana suunnitellaan yhdessä toimintaa, joka edistää Itä-Helsingin alueen asukkaiden arjen elämänlaatua. Vuodelle 2021 on luvassa laadukasta yhteistoimintaa, yhteisiä projekteja ja hankkeita.

UUTINEN 1.2.2021

KIDE-SÄÄTIÖ X TÚLKA 

Kielimuurien rikkominen on edellytys asiakkaan äänen ja todellisen palvelutarpeen kuulemiselle ja missio Kide-säätiölle. Mobiilisovellus Túlka on mahdollistanut marginaalikieliä puhuviin vähemmistöihin pääsyn nopean, teknologisesti kehittyneen pikatulkkausalustan avulla. On demand -tulkkauksella olemme tavoittaneet n. 34 eri kieltä puhuvaa asiakasta, joiden osallisuus yhteiskunnassa ja palvelujärjestelmässä jäisi ilman tulkkausta vajaaksi. Túlka-yhteistyön tehokkuus ja vaikuttavuus on ilmennyt tavalla, joka edellytti yhteistyön jatkamista entistäkin merkittävimpien hankkeiden parissa.

UUTINEN 1.9.2020

OSALLISUUTTA JA ONNISTUMISIA KONTULASSA JA ESPOOSSA

”Kontulassa on vahvaa yhteisöllisyyttä.”

”Alue on kiinnostava ja toimijoita on joka lähtöön.”

Näin kuvailevat uutta työympäristöään hankkeen työntekijät Emma Kallunki ja Wael Cheblak. He työskentelevät Kide-säätiön kesäkuussa käynnistyneessä Toivoa tulevaisuuteen -hankkeessa. Hanke tukee alueen nuoria aikuisia työ- ja koulutuspaikan etsimisessä, välivuokraa asuntoja ja luo polkuja harrastustoimintaan. Wael ja Emma ovat tavanneet ahkerasti alueen toimijoita, jotta yhteistyöverkosto saadaan kuntoon ja Kide-säätiö löytää paikkansa.

- Haluamme välttää päällekkäistä työtä ja keskittyä oman kohderyhmämme tukemiseen. Alku on ollut vauhdikas, olemme käynnistäneet yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa ja tutustuminen alueen nuoriin on alkanut sujuvasti, kertoo Emma Kallunki.

Emmalla ja Waelilla on laajat verkostot ja pitkä kokemus nuorten kanssa työskentelystä. Myös entisiä asiakkaita on tullut vastaan Kontulassa. Osa nuorista on mennyt hienosti elämässä eteenpäin, mutta kaikilla asiat eivät ole edenneet yhtä hyvin. Varsinkin korona on lisännyt epävarmuutta, Wael kuvailee.

Hanke toimii myös Espoossa, missä se tekee tiivistä yhteistyötä Omnian aikuisten perusopetuksen kanssa. Koordinaattori Said Aqqa on tyytyväinen siihen, että nuoret ovat koronakeväästä huolimatta saaneet asioita järjestykseen.

- Etäopintojen suorittaminen oli keväällä haasteellista mm. puutteellisten työvälineiden takia, mutta syksyllä mahdollista etäopetusta varten pystyvään toivottavasti varautumaan paremmin. Mukaan on tulossa uusia nuoria, kertoo Said Aqqa.

Hanke on kolmivuotinen ja sitä rahoittavat Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA sekä Espoon kaupunki. Kide-säätiö on pilotoinut hankkeen toimintamalleja yksityisen rahoituksen tuella vuosina 2017-2019 sekä Espoon kaupungin sote-lautakunnan avustuksella Tulevaisuuskiihdyttämö -hankkeessa vuonna 2019.

UUTINEN 24.8.2020

ETÄ-TET AVAAMAAN OVIA KAIKILLE NUORILLE

Kide-säätiö kehittää etänä tehtävää työelämän tutustumisen jaksoa eli etä-tetiä Polku omaan elämään -hankkeessa. Tavoitteena on luoda erilaisille oppijoille soveltuva ketterä malli, jonka tuella nuoret voivat tehdä yläkoulujen tet-harjoittelun etänä koululta tai jopa kotoa tilanteen niin vaatiessa. Työtä tehdään parhaiden asiantuntijoiden eli nuorten kanssa ja mallia testataan Vantaalla. Malli perustuu Kide-säätiön POE-konseptiin, johon voi tutustua täältä. Olimme myös mukana kehittämässä Sitra Labin kanssa Vastuullinen TET -konseptia. Video löytyy täältä: www.kidesaatio.fi/vastuullinentet

Haluatko olla mukana kehittämässä etä-tetiä? Ole yhteydessä tarja.arkio@kidesaatio.fi

Hankejohtaja Tarja Arkion mielipidekirjoitus Helsingin Sanomissa 24.8. .

UUTINEN 13.8.2020

KIELIMUURIT KUMOON JA AMMATTIAPU NOPEASTI PERILLE YHTEYS VOITTAA -HANKKEESSA

Kide-säätiön Yhteys voittaa -hanke on kahdessa kuukaudessa onnistunut tuomaan nopean avun koronavirusepidemian takia suuressa syrjäytymisvaarassa oleville perheille. Hanke käyttää kielimuurin murtavaa mobiilia Túlka-tulkkauspalvelua yhdistettynä ammattilaisten tarjoamaan palveluohjaukseen ja psykososiaaliseen tukeen.

- Hankkeen piiriin on saatu vajaat sata perhettä. Ohjaamme asiakkaita nopeasti omalla äidinkielellä silloin, kun avun tarve on suurin. Kun omaa ajanvarausta eri palveluihin voi joutua odottamaan viikkoja, saa hankkeen palvelusta akuuttia tukea erilaisiin elämäntilanteisiin. Asiakkaat ovat olleet kiitollisia inhimillisestä vuorovaikutuksesta, palvelualttiudesta sekä osaamisestamme, kertoo Kide-säätiön monikulttuurisen perhetyön asiantuntija Anna Gestranius.

-  Eniten palvelussamme on korostunut asiakkaan toimijuuden vahvistaminen. Asiat, jotka on ennen hoidettu viranomaisten toimesta, ovat nyt asiakkaan itse hoidettavissa Túlka sovelluksen neuvottelupuheluiden ansiosta. Omalla äidinkielellä asioiden hoitaminen on vahvistanut asiakkaiden itsetuntoa ja osaamisen tunnetta. 

Helsingin Kontulassa ja Vantaalla toimiva hanke on tarjonnut apua esimerkiksi taloutta, toimeentuloa, oikeudellista asemaa ja terveyttä koskeviin ongelmiin. Lisäksi heitä on kyetty tukemaan työllistymiseen, koulutukseen ja vanhemmuuteen liittyvissä asioissa. Lapsia ja nuoria ohjataan erilaisten harrastusten pariin.

Akuuttiin tarpeeseen muotoiltu hanke sai rahoituksensa STEA:lta ja palvelee asiakkaita kesäkuusta joulukuuhun 2020. Hanke tekee yhteystyötä Vantaan kaupungin sosiaalitoimen kanssa.

UUTINEN 11.3.2020

YRITYSVASTUU TUKEE SOSIAALISTA OSALLISUUTTA JA SUVAITSEVAISUUTTA

Yritysten rohkeus lähteä mukaan kehitystyöhön on avannut ovia yhteiskunnalliseen osallisuuteen myös niille, joiden elämässä toivo paremmasta huomisesta on hiipumassa. Erityisen kannustavaa on ollut huomata, että yrityksiä kiinnostaa ihmisten potentiaali ja
se, mitä annettavaa heillä on”, kirjoittaa Kide-säätiön hankejohtaja Tarja Arkio Yritysvastuu-julkaisun pääkirjoitus-puheenvuorossa 13.1.

Arkio muistuttaa, että ekologisen vastuullisuuden lisäksi tarvitaan sosiaalista vastuuta, jolle on sekä tilausta että tilaa: “Kide-säätiön yrityskumppaneiden tuella olemme päässeet rakentamaan uudenlaisia palveluratkaisuja ihmisille, jotka eivät syystä tai toisesta ole saaneet riittävää tukea olemassa olevista palveluista.”

Parhaimmillaan yritykset voivat Arkion mukaan olla vauhdittamassa yhteiskunnallisia uudistuksia julkisen ja kolmannen sektorin tukena.
Systeemisen muutoksen aikaansaamiseksi esimerkiksi syrjäytymisen ehkäisyssä voidaan nykyistä laajemmin hyödyntää yhteiskehittämistä – julkisen sektorin vastuuta kuitenkaan väistämättä. Lue koko kirjoitus täältä.