Voimaa elämään
VOIMAA ELÄMÄÄN
Voimaa elämään -karatetoiminta tukee neuropsykiatrisista oireista tai sotatraumoista kärsiviä peruskouluikäisiä lapsia ja heidän perheitään. Tavoitteena on edistää lasten ja perheiden hyvinvointia ja osallisuutta. Karate tarjoaa lapsille mahdollisuuden säännölliseen harrastukseen ja urheilijana kehittymiseen.
Karaten filosofiaan kuuluvat käyttäytymissäännöt korostavat toisen arvostamista, turvallista ryhmädynamiikkaa ja omien reaktioiden hallintaa. Harjoittelu tapahtuu viikoittain samanikäisten lasten ryhmässä Kide-säätiön tiloissa Kontulassa, pätevien valmentajien ohjauksessa. Lasten vanhemmille ja läheisille tarjotaan harjoitusten ajaksi vertaiskahvila. Viikoittaisten harjoitusten lisäksi lapsille järjestetään kesäleirejä. Karatessa edistymistä mittaavat vyökokeet suoritetaan lajiyhteisön kansainvälisten kriteerien mukaisesti.
Kide-säätiö pilotoi hanketta yksityisellä rahoituksella vuosina 2017─2019. Pilotissa seurattiin karateharjoittelun vaikutuksia lapsen neuropsykiatriseen oireiluun ja kuntoutumiseen yhteistyössä Turun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan kanssa. Vuonna 2024 tehdyn ulkopuolisen selvityksen mukaan karate on vahvistanut neuropsykiatrisesti oireilevien lasten itsetuntoa, itsesäätelyä ja sosiaalisia taitoja sekä helpottanut koulunkäyntiä. Vanhemmat ovat saaneet vertaistukea ja vanhemmuutta vahvistavaa myönteistä palautetta lapsensa pärjäämisestä.
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA) on rahoittanut toimintaa vuodesta 2020 alkaen. Lapset valitaan karateen yhteistyössä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen, Helsingin kaupungin ja Helsingin Diakonissalaitoksen Psykotraumatologian keskuksen sekä Kide-säätiön Toivoa tulevaisuuteen -toiminnan kanssa.
Lisätietoja antaa hankekoordinaattori Katja Nikupaavo..