Uutinen: Unelmista totta

Kide-säätiö on Tulka Oy:n ja suomalainen koripalloyhteisön tuella luonut ihmisoikeustyölle uuden mallin. Malli kumpuaa Kide-säätiön tavasta yhdistellä yllättäviä asioita toisiinsa. Yksi yhdistelmä on urheilun ja ihmisoikeustyön liitto. Se on synnyttänyt ihmisoikeussäätiön sisään erikoisen urheilija- ja valmentajayhteisön. Tähän asti se on ollut karateyhteisö, mutta nyt se on laajentunut.

Kannustamme erilaisiin etnisiin ryhmiin kuuluvia tyttöjä unelmoimaan rohkeasti. Mutta ei vain unelmoimaan, vaan myös toteuttamaan. Kohtaamme työssämme tyttöjä ja nuoria naisia, joiden unelmien tiellä on esteitä. Erityisen korkeita esteet ovat tytöille, joiden unelmana on kansainvälinen ura urheilussa. Se, mikä pojille on jo pitkään ollut mahdollista, on tytöille usein saavuttamatonta. Esteet näkyvät jopa koripallossa, joka kuitenkin on monikulttuurisuuden uranuurtaja Suomessa.

Uudessa mallissa autamme tyttöjä murtautumaan esteiden läpi. Siksi olemme käynnistäneet tukiohjelman, jonka päämääränä on nuoren kokonaisvaltaisen kasvun tukeminen, toisen asteen tutkinnon hallittu suorittaminen ja kansainvälinen ura kilpaurheilussa.

Tuemme nuoria sosiaalisesti, psyykkisesti ja taloudellisesti. Laadimme tukisuunnitelman urheilijan ja hänen perheensä kanssa yhdessä. Asetamme nuoren tueksi mentorin, mahdollistamme osallistumisen valmennukseen ja leirityksiin, tuemme varustehankinnoissa, tuemme uskontoon ja kulttuuriin liittyvissä asioissa, järjestämme asiantuntija-apua sekä tuemme kaikessa nuoren näkemysten esiintuloa hänen omaa elämäänsä ja tulevaisuuttaan koskevissa kysymyksissä.

Ohjelmaa on kehitelty ja kokeiltu noin vuoden ajan. Tärkeintä kehittämistukea olemme saaneet koripallon avarakatseiselta tulenkantajalta Henrik Dettmannilta, jonka ajattelussa holistinen ihmiskäsitys ja tavoitteellinen urheilu yhdistyvät. Ohjelman uranuurtajaksi ja ensimmäiseksi urheilijaksi valitsimme nuoren koripalloilijan, jonka lupaavan urheilu-uran jatkuminen varmistettiin lukion rinnalla. Opinnot ovat edenneet hyvin ja samalla urheilija pystyi murtautumaan ikäluokkansa maajoukkueeseen ja edusti Suomea Euroopan mestaruuskisoissa.

Nuoren urheilijan iloisen kehittymistarinan rinnalla myös itse kokeilu on ollut menestys. Siksi laajennamme toimintaa. Ohjelmaa ei kuitenkaan olisi ilman yhteiskuntavastuuseen ja monikulttuurisuuteen sitoutunutta yritystä, jonka rahoituksella tukiohjelma on käynnistetty.

Tämä yritys on Suomen suurin etätulkkauspalvelujen tuottaja Tulka Oy, jonka kanssa Kide-säätiö on jo vuosia tehnyt yhteistyötä ja kehitellyt uusia palveluinnovaatioita. Tulka Oy:n ennakkoluuloton asenne ihmisoikeustyöhön synnytti samalla uuden eettisen tavan auttaa herkässä yhteiskunnallisessa asemassa olevia alaikäisiä urheilijoita ja heidän perheitään. Tavanomaisen urheilijasponsoroinnin sijasta Tulka Oy osoittikin tukensa Kide-säätiön ohjelmalle luottaen siihen, että ihmisoikeustyön ja valmennuksen asiantuntijat kohdistavat tuen vaikuttavasti ja eettisesti vastuullisesti. Tulka Oy:n kanssa kehitetystä rahoitusmallista tulikin esikuva toiminnan laajentamiselle.

Ohjelman urheilijat voivat edetä urheilun kansainväliselle huipulle.  Omia etnisiä juuriaan arvostavat menestyvät urheilijat ovat innoittajia ja esikuvia tytöille, jotka haluavat suomalaisen yhteiskunnan arvostett

NT